Kedves ismerősöm adta az ihletet, hogy rákóczi túróst süssek, csak mentesen. Ez a recept tej- és tojásmentes, de szerintem a linzer is elkészíthető Schar mix c keverékkel és akkor még gluténmentes is. Sokáíg gondolkoztam rajta, a túró krémet hogyan készítsem el, hiszen az eredeti recepetben tojást tartalmaz, sütőben üütni kell. Maradtam a jól bevált kölesnél, és egy kis pudingot keveretem hozzá, a krémes állag maitt. Mivel mindkét része a krémnek főzött, így felelsleges sütni. Egy picit lágyabb az egész torta állaga, mint az eredeti tsütemény, de szépen egyben marad.
Szögletes formában, akár nagy tepsiben is süthető, akkor 1,5 vagy 2x-es adaggal készíteném.
Hozzávalók: 24-es kerek tortaformához
Tészta:
20 dkg liszt (gm süteményliszt:Schar, Penny)
12 dkg tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
1 zacskó sütőpor
9 dkg cukor (2 dkg 1/4 édesítő)
vanília aroma/ őrlemény
Krém: alapja a kölesgombóc
2 dl köles
víz
1 dl növényi tej
1 citrom leve és héja
vanília aroma/őrlemény
3 ek cukor (1 csapott ek ¼ édesítő)
pici só
1 vanília puding
3 dl növényi tej
3 ek cukor (1 csapott ¼ édesítő)
Hab: Vegan habcsók alapján
50 g csicseriborsó konzerv lé (Latinum márka vált be), kb az 1/3, 1/4-e ami a konzervben van
10 dkg kristály cukor
1 tk étkezési keményítő
pár csepp ecet (elhagyható)
Ha nem szeretnél vegan habcsókkal bajlódni, akkor akár növényi
tejszínt is tehetsz a tetejére, igaz egyszerűbb, de nem ugyan azt a ropogós
habot fogod kapni.
Díszítés:
baracklekvár
Elkészítés:
Először a linzer alapot készítem el: a száraz hozzávalókban
elmorzsolom a margarint, összegyúrom, ha nagyon nem akar összeállni, akkor egy pici növényi
tejet öntök hozzá. A sütőpapírral bélelt forma aljába nyújtom a tésztát, majd
15-20 perc alatt 180 fokon készre sütöm. Még melegen megkentem 2 ek házi baracklekvárral
a tetejét.
A tortaforma oldalát sütőpapírral kibélelem.
A kölesgombócnak megfelelően elkészítem a kölest. Vizet
forralok, majd puhára főzőm benne a kölest, ha kell többször utána pótlom a
vizet, mintha rizottót készítenék. A végén beleöntöm a tejet, cukrot, sót
vaníliát és citromot. és ragacsos állagúra főzöm, félre teszem.
Elkészítem a vanília puddingot: 3ek cukrot és a port edénybe
öntöm, a tejjel csomómentesre keverem és sűrűre felfőzöm. Még melegen
összekeverem a kölessel.
A fenti krémet rásimítom a linzer alapra és hagyom hűlni. Ez
1-2 óra szobahőmérsékleten, utána leveszem a tortaformát és a sütőpapírt.
Elkészítem a vegan habcsókot a tetejére:
A csicseriborsó levét habverővel felverem, ez kb 5-6 perc,
mire keményebb hab állaggá válik. Beleöntöm több részletben a keményítős cukrot, az ecetet és
tovább verem. Összesen kb 10 perc szükséges hozzá, a végére egy nagyon kemény
tojásfehérjéhez hasonló állagot kapok. A habverőn csúcsosan megáll a krém.
Habzsákba töltöm 1 A típusú csővel díszítem négyzetrács
formában. Akár az oldalát is körbekenhetem vele.100 fokos sütőben légkeveréssel szárítom. 40 percig szárítottam, de szerintem
tovább kellett volna, nem lett elég kemény a hab állaga. Tálalás előtt az üres
rácsokat kitöltöm baracklekvárral. Vigyázat a lekvár oldja a habcsókot, ezzel
számoljunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése