Ma újra kísérleteztem, és meglepő, de jól sikerült Petra régóta szeretne
habcsókot enni, azonban egy tojás allergiásnak ezt elég nehéz előállítani. Azonban
olvastam sikeres próbálkozásokról csicseriborsó konzerv levével. Gondoltam egy
próbát megér, ha nem sikerül, majd kidobom. Meg kell mondjam, nagyon pozitívan
csalódtam. A bevált tojásfehérjés receptemet követtem, és működött. Meglepő,
hogy a csicseriborsó konzervlé minden fázisban hasonlít a tojás fehérjére. Az a
legjobb, ha sikerül olyat szerezni amiben nincs só, én sósat kaptam J.
Azonban nem érződik a „habcsók” ízén, hogy nem tojásból van, nagyon elégedett
vagyok a végeredménnyel. A családom összes tagjának ízlett, ami meglepő, mindenki
befalt belőle jópárat vacsora után.
Hozzávalók: 2,5 vagy 3 tepsinek felel meg, az adag felezhető
1 csicseriborsó konzerv leszűrt leve (kb 16 dkg) vagy 4 db
tojás fehérje
32 dkg porcukor vagy 8 dkg 1/4 édesítő
3 tk keményítő (gm)
1 tk ecet (20%), 2 tk (10%-os esetén)
1 kupak vanília aroma
A csicseriborsó levét felverem (tojás fehérjét pár perc
alatt), ez hosszadalmas, kb 6-8 perc mire kemény hab lesz belőle. Meglepően
hasonlít az állaga minden fázisban a tojás fehérjére. Ha a habverő csúcsán
megáll a fehér hab, akkor a keményítővel összekevert porcukrot kanalanként
adagolom hozzá. A legvégén az ecetet és a vaníliát. Kemény állagú krémet
kapunk, amit habzsákkal könnyen lehet adagolni. Folyékony, zselé állagú
ételfestékkel jól színezhető.
Hőlégkeverésen szárítom 100 fokon 1 órán át, majd 70 fokon
újabb 40-60 percig. A sütő ajtaját kinyitom, és hagyom kihűlni őket. Egy estét
hagyjuk száradni, utána zárható dobozban eláll.
Kedves PetRonKa! Többször próbáltam a receptet, nagyon bejött, én kis aromát is raktam bele, és nagyon finom. Az egyetlen dolog ami sosem sikerütl, hogy ilyen szép formásak legyenek mint a képen. Nekem mindig csak pacák lesznek, mert mire belekeverem az összes porcukrot, inkább krém állaga lesz a dolognak, mint kemény hab. Amikor először felverem, addig verem, amíg fejjel lefele fordítva sem esik ki a keverőtálból, akkor még tényleg kemény az állaga. Viszont ahogy teszem bele a porcukrot egyre lágyabb lesz. Mit csinálok rosszul? Nem kéne már habverővel verni amikor a porcukrot adom hozzá, csak egy kanállal kevergetni? Vagy van valami más trükk, amivel kemény marad? Köszönöm előre is!
VálaszTörlésUgyanezzel küzdök, valami tipp esetleg azóta? 😊 Azt gondoltam, hogy a keményítő segít a keménységen, vagyis, hogy ne folyjon el.
VálaszTörlés