Közeledik a húsvét, így a
szokásos répatortát idén mentesen is elkészítettem. Sosem árulom el a családnak
kósolás előtt, hogy répa van benne, mert akkor biztosan nem ennék meg. Így
azonban jóízűen megették, és után tudták meg a pontos összetevőket. A krém a
nem olyan régen beszerzett vegan mascarpone, ami nagyon finom, és könnyű vele
dolgozni. A recept tej-, tojás-, cukor-, szója-, és gluténmentesen is
elkészíthető.
Répatorta: 24 cm-es szilikon formában sütöttem
Hozzávalók:
30 dkg liszt (gm: Pennys sütményliszt/ Schar mix C)
10 dkg dió
25 dkg reszelt répa
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikaróna
18 dkg barnacukor (4,5 dkg ¼ édesítő)
csipet só
fűszerek fahéj, szegfűszeg,
szerecsendió
1 dl olaj
2 dl víz
1 narancs leve
Krém:
25 dkg mascarpone (Vegart/Schlagfix
tejmentes)
3 dl habtejszín (Meggle decor
vegan/Schlagcreme tejmentes)
1 narancs héja
ízlés szerint cukor
Előkészítem az alapanyagokat: a
diót ha van időm száraz serpenyőben picit pörkölöm és ledarálom. A répát
megpucolom és lereszelem. A narancs héját lereszelem (krémbe kell), a levét kifacsarom.
Alapanyagokat kimérem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A száraz és nedves hozzávalókat
külön edénybe belemérem, a répát a lisztbe forgatom. Majd ráöntöm a nedves
hozzávalókat. A lisztek különbözően viselkednek, így előfordulhat, hogy
kevesebb vagy több nedveség kell.
A tésztát beleöntöm a formába és
40 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőröm. Ha kisebb formában készül,
akkor a sütési idő is hosszabb, érdemes 160 fokon sütni akár 1 órán át.
Rácsra fordítottam és hagytam
kihűlni, utána ketté vágom a tésztát.
Krém:
A mascarponét, tejszínt és a narancs
héját habverővel kemény habbá verem, ízlés szerint lehet édesíteni. A Meggle
cukrozott, így én most nem tettem bele több cukrot.
Sima végű dekorcsöves habzsákba
teszem a krémet és a két lap között és a torta tetejére is így nyomom a krémet kis halmokba. Természetesen sima spatulával is rákenhető a krém.
Ha tetszett a recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése