Fanta szelet mindenmetesen




Egy igazi retro klasszikus, amit mindenki készít, sok, különböző recept kering az interneten. Nekem Ayukámtól van az alaprecept, amit sokszor készít, általában vasárnapi ebédekhez. Férjem nagy kedvence is. Mióta azonban a tejtermékeket kizártuk az életünkből, azóta nem is készítettem. A kölesgombós adta az ötletet, olyan krémes, süteményben is megállja a helyét túró kiváltásában.  Szerintem nem fogtok csalódni, ha elkészítitek, olyan mint az eredeti recept, alig észrevehető, hogy nem túró van benne. A tésztát már tortában kipróbáltam gluténmentesen, így bátran ajánlom, hogy úgy is elkészíthető, azonban lehet, hogy kevesebb vizet fog felvenni.

Hozzávalók: 1 nagy tepsveli készül belőle
Tészta
35 dkg liszt (gluténmentesen: Schar Mix C)
2 ek cukrozatlan kakaópor
16 dkg cukor (4 dkg ¼ édesítő)
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl olaj
4 dl víz (utolsó 1dl nem biztos, hogy mind szükséges)

Száraz és nedves hozzávalókat összekeverem, muffin állagú tésztát készítek. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntöm és 160 fokon 30-35perc alatt készre sütöm.

Krém:
Vegan "túró"gombócot készítek: 2 dl köles, víz, pici só, 1 dl tej (növényi),3 ek cukor (1 csapott ek ¼ édesítő), 1 citrom héja és leve (nagy citromnál a lé fele is elég lehet),1 kupak vanília aroma/ mk vanília őrlemény. Az eredeti receptben 50 dkg túró szerepel.
25 dkg  vaj/tejmentes margarin
15 dkg porcukor
3 dl vizet egy edényben felteszek tűzhelyre melegedni, amikor felforr beleöntöm a kölest, és kevergetve puhára főzöm. Ha elfogyott a víz közben, pótlom, mintha rizottó rizst készítenék. 15 perc biztos, mire megpuhul. Ha megpuhult, és elfőtte a vizet, beleteszem a sót, cukrot, vaníliát, citrom levét és héját végül a tejet és sűrű krémessé főzőm. Ez ismét időt vesz igénybe, kevergetem, nehogy lekapjon az edényben. Akkor jó, amikor krémes, a fakanálról alig akar leesni. Kóstoljuk meg, ízlésünk szerint még módosíthatjuk édesebbre, savanyúbbra. Megvárom, hogy kihűljön.
A szobahőmérsékletű margarint kihabosítom a porcukorral, majd összekeverem a kölessel. Ezt rásimítom a tésztára.

Fanta réteg:
7 dl fanta üdítő
2 vaníliás puding

A szokásos módon elkészítem a pudingot és még melegen elsimítom a köles krémen.
1-2 óra hűtőben dermedés után szeletelhető.



Megjegyzések

  1. A pudingnál a tej helyett fanta üdítőt használsz? és azzal főzöd fel, szénsavasan?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése