Karácsonyra késztettem el a mézes krémest, de szerintem
minden ünnep alkalmával megállja a helyét. Csak 2 lapot kell sütni, így annyira
nem is tart sokáig az elkészítése. Viszont hűtőben érdemes akár egy napot is pihentetni,
hogy összeérjenek az ízek és jól megpuhuljon a tészta. A recept tej-,
tojásmentes, vegán recept.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna
15 dkg porcukor
7 dkg méz
10 dkg tejföl (növényi tejföl vagy főzőtejszín)
12 dkg vaj (tejmentes margarin)
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej (növényi)
20 dkg vaj (növényi margarin)
4 ek porcukor
30 dkg sárgabarack lekvár
Máz:
8 dkg margarin
6 dkg forró víz
5 dkg cukor
3,5dkg kakaópor
A krém elkészítésével kezdem: a
pudingot felfőzöm a tejjel sűrűre, majd hűtőben kihűtöm. Miután kihűlt az
azonos hőmérsékletű margarint habosra keverem a porcukorral és a krémmel.
A tésztához a lisztet, a sót,
szódabikarbónát összekeverem, majd a margarint összemorzsolom benne. Mehet bele
a porcukor és az összes többi hozzávaló. Két részre osztom, majd nagy tepsi
méretűre nyújtom és a hátlapján kisütöm mindkét lapot. 180 fokon 10-12 perc
alatt készre sütöm.
A kihűlt 2 napot félbevágom, így
4 lapot kapok.
Betöltöm: az első lapra krém,
másodikra lekvár, majd ismét krém kerül.
A mázhoz a hozzávalókat
összemelegítem egy edényben és melegen a sütemény tetejére öntöm, hűtőbe teszem
minimum egy éjszakára, vagy inkább egy napra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése