Vendégeket vártunk, így a szokásos keksz receptemet
gluténmentesen is készítettem. Mivel csodaszép nyári idő van, így igazi nyári
ízeket szerettem volna készíteni. Ezért esett a választásom a levendulára és a
citromra. A levendula intenzív ízvilágot ad a keksznek, érdemes vele óvatosan
bánni. Mivel tartja a formáját és az alakját, így sütipecsétes kekszek lettek
belőle, csajos pillangósak most. A recept tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen
is elkészíthető, vegán étrendbe illeszthető. Ebből a mennyiségből nekem 4 tepsi
keksz készült.
50 dkg liszt (gluténmentes: 25 dkg rizsliszt és 25 dkg
univerzális liszt Lidl)
32 dkg vaj/tejmentes margarin (Ráma vegán)
24 dkg porcukor vagy 6 dkg ¼ édesítő
1 citrom leve és héja
1 ek levendula virág
Először egy kávédarálóban a levendula virágokat porcukorral összedaráltam. Szép halványlila színe lett, az illata nagyon intenzív.
A lisztet, cukrot a levendulával és a vajat összemorzsolom, én
géppel készítettem, majd a citrom levét, és héját is beledolgozom. Ha nem akar
összeállni, egy pici víz vagy növényi tej mehet bele, de csak óvatosan, mert
könnyen ragad a tészta. Ha nagyon megmelegedett a vaj a tésztában, akkor 1-2
órára tegyük hűtőbe, vagy egy kisidőre a fagyasztóba becsomagolva. Főleg a
gluténmentes lisztnél kicsit ragacsosabb a tészta, így akkor mindenképp érdemes
kihűteni, hogy könnyebb legyen formázni.
Szilikon nyújtólapot meglisztezem (rizsliszt),és fél ujjnyi
vastagra kinyújtom, és kiszúróval kiszaggatom. Ha nincs keksz kiszúrótok az sem
probléma, akár kis gombócokat lehet készteni és vizes pohárral kilapítva
korongok készülnek. Mivel nincs térfogatnövelő a tésztában, így tökéletes
pecsételés keksznek is, tarja a mintás és formát.
180 fokos sütőben alul-felülsütéssel 12 perc alatt készre sütöm. Mikor kiveszem a sütőből, még nagyon puha, nem nyúlok hozzá, miután kihűlt, ropogós kekszek lesznek.
Ha tetszett a mentes recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése