Levendulás-citromos keksz tej-, tojás-, glutén-, és cukormentes, vegán


 

Vendégeket vártunk, így a szokásos keksz receptemet gluténmentesen is készítettem. Mivel csodaszép nyári idő van, így igazi nyári ízeket szerettem volna készíteni. Ezért esett a választásom a levendulára és a citromra. A levendula intenzív ízvilágot ad a keksznek, érdemes vele óvatosan bánni. Mivel tartja a formáját és az alakját, így sütipecsétes kekszek lettek belőle, csajos pillangósak most. A recept tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentesen is elkészíthető, vegán étrendbe illeszthető. Ebből a mennyiségből nekem 4 tepsi keksz készült.

 Hozzávalók:

50 dkg liszt (gluténmentes: 25 dkg rizsliszt és 25 dkg univerzális liszt Lidl)

32 dkg vaj/tejmentes margarin (Ráma vegán)

24 dkg porcukor vagy 6 dkg ¼ édesítő

1 citrom leve és héja

1 ek levendula virág


Elkészítés:

 Először egy kávédarálóban a levendula virágokat porcukorral összedaráltam. Szép halványlila színe lett, az illata nagyon intenzív.

A lisztet, cukrot a levendulával és a vajat összemorzsolom, én géppel készítettem, majd a citrom levét, és héját is beledolgozom. Ha nem akar összeállni, egy pici víz vagy növényi tej mehet bele, de csak óvatosan, mert könnyen ragad a tészta. Ha nagyon megmelegedett a vaj a tésztában, akkor 1-2 órára tegyük hűtőbe, vagy egy kisidőre a fagyasztóba becsomagolva. Főleg a gluténmentes lisztnél kicsit ragacsosabb a tészta, így akkor mindenképp érdemes kihűteni, hogy könnyebb legyen formázni.

Szilikon nyújtólapot meglisztezem (rizsliszt),és fél ujjnyi vastagra kinyújtom, és kiszúróval kiszaggatom. Ha nincs keksz kiszúrótok az sem probléma, akár kis gombócokat lehet készteni és vizes pohárral kilapítva korongok készülnek. Mivel nincs térfogatnövelő a tésztában, így tökéletes pecsételés keksznek is, tarja a mintás és formát.

180 fokos sütőben alul-felülsütéssel 12 perc alatt készre sütöm. Mikor kiveszem a sütőből, még nagyon puha, nem nyúlok hozzá, miután kihűlt, ropogós kekszek lesznek.




Ha tetszett a mentes recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.


Megjegyzések