Ismét egy finom nyári receptet kaptam, amit el is
készítettem mentesen. Mindenki saját magára szabhatja, így lehet tej-,
tojás-,glutén-, cukormentes, vegán. Igazán jót tesz neki a savanykás gyümölcs
és a kakaós keksz. Még a sütőt sem kell bekapcsolni, de a főzőlapot igen, mégis
szuper nyári desszert. Könnyen és gyorsan elkészíthető.
Tejberizs torta ribizlivel: 22
cm-es tortaformához
Kekszes alap:
25
dkg kakaós darált keksz (győri édes kakaósat használtam, de Gullón gluténmentes keksz is megfelelő vagy saját készítésű)
7 dkg
darált mogyoró
15
dkg olvasztott tejmentes vaj (Liga, vega Ráma)
Tejberizs:
16
dkg rizs (ha van kerekszemű)
7 dkg
cukor vagy 1,5 dkg ¼ édesítő
7,5
dl növényi tej (mandula)
egy
kupak vanília aroma,
fél
citrom reszelt héja
4 dl
habtejszín
1 zselatin
expressz vagy agar-agar (1 dkg)
Gyümölcsös réteg:
gyümölcs
(ribizli)
1 tortazselé
2 dl
almalé
A kekszet és a mogyorót késes aprítóban ledarálom. Közben
megolasztom a vajat, hozzákeverem a kekszhez. Tortaforma aljába szórom, majd egy
pohár aljával belenyomkodom, hűtőbe teszem.
Átmosom a rizst és a tejjel felteszem főzni teflonos
edénybe, nehogy leégjen. Mikor puhul, hozzáteszem a cukrot, vaníliát és a
citromot. Teljesen puhára főzöm és kihűtöm. Két módszerrel szoktam ezt, vagy
vízfürdőbe teszem és kevergetem, vagy nagy tálcán szétterítem és hagyom
kihűlni, néha átkeverem.
Miután már nem meleg, felverem a tejszínt habbá és
hozzákeverem a tejberízst. Vigyázat, ha túl meleg a rizs, akkor folyós lesz a
tejszín. Én így jártam, így egy zacskó expressz zselatint kevertem hozzá. Ha
agar-agarral dolgozunk,akkor azt kevés folyadékban kell feloldani, melegíteni
és hozzákeverni.
Ismét hűtőbe teszem, hogy jól kidermedjen.
A gyümölcsöt (én ribizlit)megmososm, ha kell feldarabolom
és a rizsre teszem.
A tortazselét az almalével (esetleg vízzel) felmelegítem
és óvatosan a gyümölcsre öntöm, szintén hagyom megderedni. Én szeretelés előtt
egy éjaszkára a hűtőbe tettem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése