Isteni illatos fahájas csigát készítettem
tej és tojásmentesen. Pillanatok alatt elfogyott, így szerintem legközelebb
dupla adagot készítek. Nagy kedvencem, de szerencsére gyermekeim is imádják.
Csak egyszer hajtogattam, így annyira nem időigényes, mégis finomabb, mint egy
sima kelt tészta. Korábbi kakaóscsiga receptem hagyományos hajtogatós bundel
tészta, ez annál könnyebb és gyorsabb.
Próbáljátok ki mentesen, mivel
tej és tojás sincs benne, vegán a recept.
Hozzávalók: kb 20
darabhoz
Tészta:
45 dkg liszt (ebből 10 dkg tk liszt volt, a többi Bl 55)
4 dkg friss élesztő
8 dkg olvasztott tejmentes margarin
5 dkg cukor
csipet só
2,5 dl növényi tej (mandula)
Töltelék:
15 dkg nagyon puha tejmentes margarin
8 dkg porcukor
1 ek fahéj
A langyos tejbe morzsolom az
élesztőt, egy evőkanál cukorral felfuttatom. Közben megolvasztom a margarint.
Keverőtálba mérem a lisztet, sót és cukrot, ráöntöm a margarint és az élesztős
tejet. Alaposan kidagasztom. Minden liszt másképp viselkedik, így előfordul, hogy
több liszt, vagy tej szükséges a tésztába. De legyünk türelmesek, összeáll a
tészta. Ruganyos tésztát 1 órára langyos helyre teszem, és hagyom megkelni.
1 óra elteltével szilikonlapra
teszem, jól átgyúrom és téglalap alakúra nyújtom (30x40cm).Elkészítem a
tölteléket, picit megmelegítem mikróban a margarint, de csak puha legyen. A töltelék
felét felhasználom: lekenem vele a kinyújtott lapot, majd megszórom a fahéjjal
és a cukorral.
A tésztát a rövidebb oldal mentén
3 részre osztom, alulról 1/3-ot felhajtok,majd erre a felső 1/3-ot hajtom. Egy
hosszú csíkot kapok, így kétoldalról is behajtom, először jobbról1/3-ot, majd
balról 1/3-ot.
5 percre pihentetem. Nekem nagyon
puha volt a margarin, folyt, így én a hűtőbe tettem, ha nincs ilyen probléma
maradhat szobahőmérsékleten.
Utána ismét kinyújtom 30x40 cm nagyságúra
a tésztát és ismét megkenem a maradék margarinnal megszórom fahéjjal és
cukorral. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerem, és kb 2ujjnyi vastag
szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, picit lelapítom.
Hagyom ismét kelni, de mivel éhes volt a család, így kb 10-15 percig tartott
csak. előmelegítem a sütőt 200 fokra.
200 fokon 5 percig, majd 170
fokon 20 percig sütöm. Porcukorral tálalom.
Ha tetszett a mentes recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése