Kisfiam harmadik születésnapjára készítettem ez a tortát. Lassan egy éve nagy kedvence Villám Mcqueen, így nem úsztam meg, hogy tortában is elkészüljön. Nem volt egyszerű, szerencsére kicsinyített másolata végig velem volt a konyhában. Unidec fondanttal burkoltam és ostyával díszítettem. A torta ízre hirtelen ötletből született. Valíniás és mandulás. Hogy a textúrák is keveredjenek, egy ropogós mandulás karamella réteg is került a krémbe.
Hozzávalók: kb 10 szeletes torta
Tészta:
20 dkg liszt bl55 vagy gm (Miklós universal)
10 dkg mandulaliszt
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
16 dkg cukor
2 ek almaecet
1 dl olaj
3-4 dl víz
Krém:
2 vaníliás pudingpor
6 dl növényi tej (mandula)
mk vanília őrlemény
3 dl tejszín (Meggle decor vegan)
ízlés szerint cukor
Ropogós réteg:
20 dkg cukor
8 dkg őrölt mandula
Először a ropogós réteget
készítem el. A cukrot egy teflonom edényben melegítem, karamellizálom. Mintha
dobos tetőt készítenék. Óvatosan, aranybarna legyen, nehogy megégjen, mert akkor
keserű lesz. Amit kész a karamell a mandulát belekeverem és egy sütőpapírra kiöntöm hűlni. Óvatosan, nagyon forró. Amikor kihűlt alaposan összetöröm apró
darabokra.
Tészta: sütőt 160 fokra
előmelegítem. A tésztához a száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd
összevegyítem. A vizet adagolva adom hozzá, mert a liszt minősége határozza
meg, mennyi nedvességet vesz fel. Van, hogy többet, van, hogy kevesebbet. Mivel
nem hagyományos tortaforma készült, így egy nagy tepsibe öntöttem, amit előtte
sütőpapírral béleltem. 30 perc alatt készre sült.
A kihűlt pudingra ráöntöm a
tejszínt, botmixerrel egyneművé keverem, majd habverővel folytatom, amíg a krém
állagot elérem. Én nem édesítettem, mivel a Meggle cukrozott, de porcukorral
lehet ilyenkor.
Betöltöm a tortát: Akár tortának,
akár szeletelhető sütinek is készíthető.
Tészta, vékony krém, ropogós mandulás
karamellt szórok rá, majd krémmel fedem. Ismét a tészta következik, krém,
ropogós és krém. + tészta nekem a tetején.
Én formára vágtam és fondanttal
(Unidec) borítottam. A torta és a fondant közé margarin és csokoládé keveréke
került.
10-15 dkg étcsokit mikróban 4
perc alatt, percekét kevergetve olvasztok. Miután megolvadt, folyamatos keverés mellett 25
dkg margarint keverek apró kockákkal adagolva. Ezzel kenem körbe a tortát. 2 rétegben sima alapot képzek a
fondantnak. A hűtőben keményre dermed. Burkolás előtt picit vizes ecsettel
körbe kenem a csokikrémet, így a fondant tökéletesen tapad.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése