Itt a fánk szezon, ilyenkor
többet sütök, mit az év többi részében. A hagyományos szalagos fánk receptet
már korábban leírtam, így most egy gyorsabb, ropogós változatot hoztam. Mivel
sütőpor van benne, így sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos. Érdemes
egészen vékonyra nyújtani, hiszen a sütőpor dolgozik, megemelkedik a tészta, de
mégis ropogós lesz. Nekem fahéjas porcukorral ízlik a legjobban, de persze
lekvárral, csokival is finom.
A recept tej-, tojás-, cukor-, és élesztő mentes
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 ek porcukor (1 ek ¼ édesítő, DW)
1 csomag sütőpor
csipet só
12 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
2 dl főzőtejszín (Aplro)
Fűszerek: őrölt vanília és citrom héja
olaj/kókuszolaj a sütéshez
A száraz hozzávalókat egy edénybe
mérem, beleteszem a margarint és fokozatosan a főzőtejszínt és összegyúrom. Nekem
kb egy evőkanálnyi maradt belőle a tejszínből, a liszt határozza meg, pontosan
menyit vesz fel a tészta. Szép ruganyos legyen, ha szakad, akkor egy kis olvasztott
margarin mehet bele. 15 percre letakarva pihentetem a tésztát.
Vékonyra kinyújtom, fontos, hogy
téglalap alakúra, így kevés lesz a leeső darab. Kb 3 ujjnyi vastag csíkokat
vágok derelyevágóval (lehet késsel is) és átlósan vágva rombusz alakokat
készítek a tésztából. A közepén hosszanti, kb 1,5 cm vágást ejtek. Ezen az
egyik csúcsot átbújtatom, így alakul ki a forma. Ezt videón meg tudjátok nézni.
Forró, bő olajban aranybarnára
sütöm, fahéjas porcukorral, levárral tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése