Minden karácsonykor készítek beiglit, korábban Limara receptjét, most pedig mentesen. Nálunk a dió töltelék a befutó. Most 3 variáció hoztam, lehet hagyományo lisztből, szénhidrát csökkentetten, gluténmentesen. De mindhárom eze felül tej- és tojásmentes. Bízom benne,hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Az első adag lassa elfogy, így jöhet a következő.
Hozzávalók: 6 db
rúdhoz
90 dkg liszt
·
hagyományos: BL55,
·
gluténmentes: univerzális vagy pékáruhoz való
lisztkeverék, én Miklós univerzálist használtam
·
cukormentes: 60dkg tk liszt 10 dkg búzasikér és 20
dkg BL55 liszt
25 dkg vaj vagy margarin (Vénusz, Liga)
12,5 dkg zsír/kókuszzsír
10 dkg porcukor vagy 2,5 dkg ¼ édesítő
csipet só
2,5 dkg élesztő
1 dl hideg tejszín (növényi Schlagcreme kék-cukormentes)
kb 2 dl hideg víz
Töltelék:
70 dkg dió vagy mák
50 dkg kristálycukor/ 13 dkg ¼ édesítő
15 dkg zsemlemorzsa/GM: zabpehelyliszt
5 dl víz
Fűszerek: fahéj, szegfűszeg
Citrom- vagy narancshéj
Tetejére:
Mentesen 1 kanál méz 2 kanál vízzel összemelegítve vagy 1 ek
cukormentes sárgabaracklekvár 2 kanál vízzel összemelegítve
Hagyományosan: tojás sárgája és fehérje
Először a tölteléket készítem el, a vizet/édesítőt a vízzel
összeforralom, kb 5 percig és ráöntöm a dióra/mákra a töltelék összes
hozzávalójával. Hagyom hűlni.
A száraz hozzávalókat összemérem, belemorzsolom az élesztőt,
a margarint és a zsírt. Utána hozzáöntöm a tejszínt és összegyúrom. A vizet
folyamatosan adagolom hozzá, mindegyik liszt másképp veszi fel. Ruganyos
tésztát kell készíteni. 6 gombócra osztom és pihentetem 20 percig a tésztát
letakarva.
Téglalap alakúra kinyújtom és megtöltöm a dióval/mákkal, amit
szintén 6 részre osztottam. A tészta mennyiségének meg kell egyezni a töltelék
mennyiségével. Tehát kb 27 dkg egy gombóc tészta, ehhez kb 27 dkg töltelék
szükséges. A tészta 3 oldalát visszahajtom, így nem folyik ki a töltelék sütés
közben, és a negyedik hosszú oldalánál feltekerem. Nem túl lazán, nem túl
szorosan.
Megkenem a tetejét, hagyományosan a tojás sárgájával, hagyom
megszáradni, utána a tojás fehérjével. Tojásmentesen a mézet a vízzel mikróban
összemelegítem, és ecsettel megkenem. Vegan/cukormentes módon a baracklekvárt
és a vizet melegítem össze és kenem meg a tetejét.
Hűvös helyre teszem egy éjszakára, de nem a hűtőbe. Én az
előszobába tettem a bejárati ajtóhoz közel. Így reggelre egy picit megkelt, de
nem túlkelt. Reggel hurkapálcikával megszúrom több helyen és előmelegített 180
fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Hagyom hűlni, majd felszeletelem. Zárható fém dobozban
tárolom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése