Hagyományos cukrász szeletet hoztam a Rigó Jancsit. Nagyon mutatós, vastag tejszínes krémmel, csokival a tetején. Meglepően gyorsan és egyszerűen elkészthető. A cukrászkönyvben szereplő receptet dolgoztam át, azonban legközelebb trüffel krémmel készíteném. (korábban csokitorta néven megtalálod) Könnyen mentesíthető a recept, a szokásos tésztát használtam hozzá, amit tortákhoz szoktam. A recept tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes, vegan.
Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 15 db
5x5cm-es szelet lesz
Tészta:
35 dkg L55 liszt (gm: Schar mix
C, Penny palacsinta, stb)
2 dkg cukrozatlan kakaópor
16 dkg cukor (4 dkg 1/4 édesítő)
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
2 ek almaecet
1 dl olaj
3-4 dl víz
Krém:
5 dl tejszínhab (Meggle Decor
Vegan, Schlagfix Schlacreme)
5 dkg cukrozatlan kakaópor
Ízlés szerint porcukor/édesítő
Teteje:
10 dkg étcsoki
A sütőt előmelegítem 160 fokosra.
A már szokásos módon elkészítem a tésztát. A száraz és nedves hozzávalókat
külön összekeverem, majd összeöntöm és kézi haberővel csomómentesen
összedolgozom. Vigyázat, a különböző lisztek másképp veszik fel nedvességet,
így az utolsó 1 dl vizet csak a végén adom hozzá, ha szükséges, Muffin állagú
tésztát készítek.
Egy nagy gáztepsit kibélelek
szilikonos sütőpapírral és egyenletesen elterítem benne a tésztát. 30 perc
alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. A tésztát a hosszabbik oldalánál
kettévágom. Két egyenlő lapot kapok, az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
Elkészítem a krémet, a tejszínt
robotgéppel kemény habbá verem, amikor már majdnem kész, akkor óvatosan, kis
adagokban a kakaóport (átszitált) hozzáadom. Ekkor alacsonyabb fordulaton
keverem, különben a kakaópor felhő felszáll J.
A krém már el is készült. Az alsó lapra szépen egyenletes vastagságban
rásimítom a tésztára.
A felső lapot csokival bevonom. A
kocsit apró darabokra töröm és vízgőz felett vagy mikróban 4x1 perc alatt,
közben megkeverve felolvasztom. Melegen a felső tészta rétegre borítom és
elegyengetem. Én csúcsos habkártyával mintáztam a tetejét.
Ahhoz, hogy szép, egyforma
szeletek készüljenek, az alábbi módon vágtam fel a süteményt.
A krémes és a csokis tésztát is,
külön a hűtőbe teszem dermedni.
A megdermedt csokis tésztát,
forró vízben áztatott, majd letörölt, száraz késsel 5x5 cm-es négyzetekre
vágom. Minden vágás után vízbe mártom és törlöm a kést, így szép lapok
készülnek. A négyzeteket felsorakoztatom a krémes tésztára. Ismét a forró
késsel a négyzetek mentén az egész sütemény felvágom kockákra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése