Karácsonyra hangolódva pozsonyi kiflit hoztam, finom dió
töltelékkel. Igazából a beigli és a pozsonyi kifli alapanyaga megegyezik, csak más formában
készül. Majd arról is írok külön.
A recept tej- és tojásmentes, de benne hagytam a hagyományos recept összetevőit, azonban alternatívát adok mindenhez. Készüljünk fel, időigényes, de
megéri az időt rászánni.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
20 dkg vaj/tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 dl tej(növényi)
1 dkg só
(1 tojás sárgája, én kihagyom)
Töltelék:
30 dkg dió
10 dkg kristálycukor
1 dl víz
fűszerek: citromhéj, fahéj
Kenés:
1 db tojás vagy méz+ víz vagy baracklekvár + víz
Elkészítés:
Először a tésztát készítem el, az élesztőt 1,5 dl langyos növényi tejbe belemorzsolom, beleszórom a porcukrot és hagyom dolgozni az élesztőt. A lisztben elmorzsolom a margarint, és hozzáöntöm az összes többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt. A maradék tejet csak a végén, nem biztos, hogy szüksége van rá mind, a liszt minőségétől függ. Letakarva pihentetem 30 percig.
Amíg pihen a tésztám, elkészítem
a tölteléket. A cukrot és a vizet a tűzhelyen összeforralom, amíg szirup nem
lesz, ez kb 116 fok. Ha nincs hőmérő, akkor látom, hogy sűrűsödik picit. A
forró szirupot ráöntöm a dióra, fűszerezem és összekeverem fakanállal. Hagyom
kihűlni.
Miután kihűlt, mutató ujjnyi
kifliket készítek a diós töltetlékből, és félreteszem.
A tészta következik ismét. Átgyúrom, és annyi kis gombócot
készítek belőle, ahány töltelékem van. Ezek kb dió nagyságúak legyenek. Külön
gömbölyítem mindegyiket, és ismét félre teszem pihenni, letakarva.
A kis tészta golyókat ellapítom,
és két irányba ovális alakban kinyújtom, nagyobbra mint a töltelék. Ráteszem a
tölteléket, és becsavarom a tésztával. Alaposan összedolgozom a tésztát,
hengerlem a kezeimmel, majd kifli alakra igazítom. A töltelék sehol nem látszódhat ki. Sütőlemezre
helyezem, a tészta vége legyen alul. Az összes kiflivel megismétlem ezt a
folyamatot.
Ha fogyasztható a tojás, akkor
megkenem tojás sárgájával és pihentetem hideg helyen, amíg megszárad rajta. Utána
fehérjével kenem le és már szobahőmérsékleten pihentetem, hogy kicsit
megkeljen. Itt tapintásra ismét száraznak kell lenni a kifli felszínének. Ettől
a folyamattól lesz szép repedezett a teteje.
Ha tojás nem opció, akkor mézet
vízzel vagy baracklekvárt vízzel melegítek össze és ecsettel lekenem a kifliket.
Így repedezett nem lesz, viszont szép aranybarna (nem úgy mint a képen). Én
most növényi tejjel és margarinnal kentem le, nem lett sajnos aranyszínű. A briós
receptnél majd olvasható a két lekenés közötti különbséget.
Mielőtt a sütőbe helyezem, villával megszúrom a tetejét,
hogy a gőz tudjon távozni a tésztából. Ha nem teszem meg, megreped oldalt
(tapasztalat).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt készre
sütöm, akkor jó, amikor szép aranybarna.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése