Évekig sütöttem ehetetlenül
kemény mézeskalácsot, de a családom kitartó volt, és csak karácsony után dobták
ki. Mígnem egy kedves ismerősömtől kaptam, egy pontos és részletes receptet,
ami vére jól sikerült. Azóta már kicsit másképp, és mentesen, de elkészítem
minden karácsonyra, sok-sok adagban. Az első adagból már alig maradt valami,
gyorsan le is fotóztam. Imádom sütni, kellemes mézesfűszer illatfelhő az egész
házban, és a sok méztől szinte ragacsos belül. Igaz pihentetni kell, de szerintem
ez az előnyére válik, így még jobban összeérnek az ízek. Cserébe viszont
azonnal puha és ehető. Akár gasztroajándéknak is tökéletes egy szép
dísztasakban, vagy jó kreatívkodás a gyerekekkel szaggatni és díszíteni. Az
íróka is mentes, a sok cukrot jól kompezálja a citromlé, amitől szép fényes is
lesz a máz.
A recept tej- és tojásmentes:
Hozzávalók: 3-4
tepsivel készült
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
1 ek szódabikarbóna
fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg vaj (tejemtes margarin: Vénus zöld, Liga)
20 dkg méz
Máz:
50 g porcukor
20g keményítő
szűk 1 ek növényi tej vagy víz
1 ek citromlé
ételfesték, ha színezni szeretném
Elkésztés:
Ha a méz szilárd, akkor
vízfürdőben vagy mikróban felolvasztom. A lisztbe belekeverem a szódabikarbónát,
fűszereket, majd elmorzsolom benne a margarint. Az összes hozzávalóval összegyúrom.
Gyorsan dolgozok, nehogy a margarin
nagyon megpuhuljon. Egy ragacsos tésztát kapok, nem kell megijedni. Alaposan
becsomagolom, vagy jól záródó műanyag dobozba teszem és egy éjszakára, vagy
minimum 4 órára a hűtőbe teszem dermedni. (több napig is eláll a hűtőben, vagy
akár fagyasztható is a tészta.
Miután jól összeértek a fűszerek,
a méz, és megdermedt a tészta, alaposan lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom,
és formára szaggatom. A formákat is alaposan lisztezzük. Mintázó nyújtófával is
használható, azonban akkor a felületét is lisztezni kell. A szódabikarbóna
miatt lesz azonnal puha, viszont picit megnő a mérete, ezzel a forma is picit
változhat. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket és 220 fokos sütőben
5-6 perc alatt készre sütöm. Igen, csak 5-6 perc, nem szabad, hogy megkapja a
meleg, mert attól lesz kemény. Amikor kiveszem a sütőből, még nyersnek tűnhet,
de nem az. Nem mozdítom kb 5 percig őket, utána szedem csak le a tepsiről. Hagyom
hűlni.
Máz:
A porcukrot a keményítővel
összeszitálom egy edénybe, hozzáadom a citromlevet, majd a növényi tejet vagy
vizet. A folyadék mértékével tudom szabályozni, hogy a máz inkább íróka (sűrűbb)
vagy terülőmáz (hígabb) legyen. Így én először kevés növényi tejet adtam hozzá,
kivettem egy adatgot, majd a többihez fokozatosan a többit. Az írókát, ha
lecsorgatom egy kiskanálról, akkor tartja a formáját, a terülőmáznak szét kell
terülnie, de azért nem legyen átlátszó.
Habzsákba (átlátszó eldobható) vagy
hűtőtasakba töltöm, jól begumizom és apró lukat vágok ki a végén. Vigyázat,
gyorsan szárad.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése