Mézeskalács tej- és tojásmentesen

 


Évekig sütöttem ehetetlenül kemény mézeskalácsot, de a családom kitartó volt, és csak karácsony után dobták ki. Mígnem egy kedves ismerősömtől kaptam, egy pontos és részletes receptet, ami vére jól sikerült. Azóta már kicsit másképp, és mentesen, de elkészítem minden karácsonyra, sok-sok adagban. Az első adagból már alig maradt valami, gyorsan le is fotóztam. Imádom sütni, kellemes mézesfűszer illatfelhő az egész házban, és a sok méztől szinte ragacsos belül. Igaz pihentetni kell, de szerintem ez az előnyére válik, így még jobban összeérnek az ízek. Cserébe viszont azonnal puha és ehető. Akár gasztroajándéknak is tökéletes egy szép dísztasakban, vagy jó kreatívkodás a gyerekekkel szaggatni és díszíteni. Az íróka is mentes, a sok cukrot jól kompezálja a citromlé, amitől szép fényes is lesz a máz.

A recept tej- és tojásmentes:

 

Hozzávalók: 3-4 tepsivel készült

50 dkg liszt

17 dkg porcukor

1 ek szódabikarbóna

fél csomag mézeskalács fűszerkeverék

25 dkg vaj (tejemtes margarin: Vénus zöld, Liga)

20 dkg méz

 

Máz:

50 g porcukor

20g keményítő

szűk 1 ek növényi tej vagy víz

1 ek citromlé

ételfesték, ha színezni szeretném

 

Elkésztés:

Ha a méz szilárd, akkor vízfürdőben vagy mikróban felolvasztom. A lisztbe belekeverem a szódabikarbónát, fűszereket, majd elmorzsolom benne a margarint. Az összes hozzávalóval összegyúrom.  Gyorsan dolgozok, nehogy a margarin nagyon megpuhuljon. Egy ragacsos tésztát kapok, nem kell megijedni. Alaposan becsomagolom, vagy jól záródó műanyag dobozba teszem és egy éjszakára, vagy minimum 4 órára a hűtőbe teszem dermedni. (több napig is eláll a hűtőben, vagy akár fagyasztható is a tészta.

 

Miután jól összeértek a fűszerek, a méz, és megdermedt a tészta, alaposan lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, és formára szaggatom. A formákat is alaposan lisztezzük. Mintázó nyújtófával is használható, azonban akkor a felületét is lisztezni kell. A szódabikarbóna miatt lesz azonnal puha, viszont picit megnő a mérete, ezzel a forma is picit változhat. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket és 220 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütöm. Igen, csak 5-6 perc, nem szabad, hogy megkapja a meleg, mert attól lesz kemény. Amikor kiveszem a sütőből, még nyersnek tűnhet, de nem az. Nem mozdítom kb 5 percig őket, utána szedem csak le a tepsiről. Hagyom hűlni.

 

Máz:

A porcukrot a keményítővel összeszitálom egy edénybe, hozzáadom a citromlevet, majd a növényi tejet vagy vizet. A folyadék mértékével tudom szabályozni, hogy a máz inkább íróka (sűrűbb) vagy terülőmáz (hígabb) legyen. Így én először kevés növényi tejet adtam hozzá, kivettem egy adatgot, majd a többihez fokozatosan a többit. Az írókát, ha lecsorgatom egy kiskanálról, akkor tartja a formáját, a terülőmáznak szét kell terülnie, de azért nem legyen átlátszó.

 

Habzsákba (átlátszó eldobható) vagy hűtőtasakba töltöm, jól begumizom és apró lukat vágok ki a végén. Vigyázat, gyorsan szárad.


 Ha tetszett a recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.





Megjegyzések