20 cm-es tortaformába
12 szeletes
Tészta:
15 dkg zabpehelyliszt
(gluténmetes)
15 dkg mandulaliszt
20 g ¼ édesítő
10 dkg kókuszzsír
Az összes alapanyagot
összeleverem kézzel vagy késes aprítóban és a sütőpapírral bélelt tortaforma
aljára terítem. Üvegpohár aljával lenyomkodom. 170 fokos sütőben 15 perc alatt
készre sütöm.
A torta karikát nem veszem le,
fóliát helyezek belülre.
Citromos réteg:
3 citrom reszelt héja és leve
víz
40 g kukorica keményítők
3,5 dkg ¼ édesítő
15 dkg margarin (növényi
tejmentes)
A krémet a lemon curd ihlette. A
citromot lereszelem, csak a sárga héját. A levüket kifacsarom, majd kiegészítem
vízzel, hogy 3 dl folyadékom legyen összesen. A keményítővel és az édesítővel
csomómentesre keverem a citromos vizet, és sűrűkrémet főzök belőle. Beleteszel
a citrom reszelt héját és a szobahőmérsékletű margarint.
A citromos krémet a tésztára simítom,
és dermedésig a hűtőben tartom.
Köles réteg:
15 dkg köles (gluténmentes)
víz
fél citrom leve és héja
egy vaníliarúd kikapart magja
csipet só
1 dl növényi tej
1,5 dkg ¼ édesítő
5 dkg margarin (növényi
tejmentes)
A kölest felteszem dupla
mennyiségű vízben főni csipet sóval és az édesítővel. Úgy készítem el, mint a
rizottót, ha szükséges apránként öntök hozzá még vizet. Mikor puhára főzz, az
összes vizet magába kell, hogy szívja. Ekkor a növényi tejet, citrom levét és
héját valamint a vaníliát is bele keverem, addig forralom, míg magába nem
szívja. Leveszem a tűről és a margarint elkeverem benne. Hideg vízfürdőben
sűrűre hűtöm, majd a citromos rétegre kanalazom és elsimítom. Ismét dermedésig
a hűtőben tartom.
Vegan habcsók:
8 dkg csicseriborsó konzerv
leszűrt leve (kb fél adag)
4 dkg ¼ édesítő
1,5 tk kukorica keményítő
1 tk almaecet
1 kupak vanília aroma
A csicseriborsó konzervet leszűröm,
csak 8 dkg levére an szükségem, amit habverővel legmagasabb fokozaton 6-8 perc
alatt felverek. Ha a habverő csúcsán megáll a hab, akkor ismét keverés mellett
a keményítős édesítőt hozzáadom, végül az almaecetet és a vaníliát. Teljesen
habcsóknak megfelelő állagot kell kapjak.
Habzsákból 1 A csővel csúcsokat
készítek a tortakarika megrajzolt formáját kitöltve sütőpapírra, majd 100 fokon
1 órát hőlégkeverésen, utána 70 fokon 1 órát szárítom. Hagyom a sütőben
kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése