Citromos-köleses pite vegan habcsókkal (tej-, tojás-, glutén-, cukormentes és vegan)

 


20 cm-es tortaformába

12 szeletes

 

Tészta:

15 dkg zabpehelyliszt (gluténmetes)

15 dkg mandulaliszt

20 g ¼ édesítő

10 dkg kókuszzsír

 

Az összes alapanyagot összeleverem kézzel vagy késes aprítóban és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára terítem. Üvegpohár aljával lenyomkodom. 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

A torta karikát nem veszem le, fóliát helyezek belülre.

 

Citromos réteg:

3 citrom reszelt héja és leve

víz

40 g kukorica keményítők

3,5 dkg ¼ édesítő

15 dkg margarin (növényi tejmentes)

 

A krémet a lemon curd ihlette. A citromot lereszelem, csak a sárga héját. A levüket kifacsarom, majd kiegészítem vízzel, hogy 3 dl folyadékom legyen összesen. A keményítővel és az édesítővel csomómentesre keverem a citromos vizet, és sűrűkrémet főzök belőle. Beleteszel a citrom reszelt héját és a szobahőmérsékletű margarint.

A citromos krémet a tésztára simítom, és dermedésig a hűtőben tartom.

 

Köles réteg:

15 dkg köles (gluténmentes)

víz

fél citrom leve és héja

egy vaníliarúd kikapart magja

csipet só

1 dl növényi tej

1,5 dkg ¼ édesítő

5 dkg margarin (növényi tejmentes)

 

A kölest felteszem dupla mennyiségű vízben főni csipet sóval és az édesítővel. Úgy készítem el, mint a rizottót, ha szükséges apránként öntök hozzá még vizet. Mikor puhára főzz, az összes vizet magába kell, hogy szívja. Ekkor a növényi tejet, citrom levét és héját valamint a vaníliát is bele keverem, addig forralom, míg magába nem szívja. Leveszem a tűről és a margarint elkeverem benne. Hideg vízfürdőben sűrűre hűtöm, majd a citromos rétegre kanalazom és elsimítom. Ismét dermedésig a hűtőben tartom.

 

Vegan habcsók:

8 dkg csicseriborsó konzerv leszűrt leve (kb fél adag)

4 dkg ¼ édesítő

1,5 tk kukorica keményítő

1 tk almaecet

1 kupak vanília aroma

 

A csicseriborsó konzervet leszűröm, csak 8 dkg levére an szükségem, amit habverővel legmagasabb fokozaton 6-8 perc alatt felverek. Ha a habverő csúcsán megáll a hab, akkor ismét keverés mellett a keményítős édesítőt hozzáadom, végül az almaecetet és a vaníliát. Teljesen habcsóknak megfelelő állagot kell kapjak.

Habzsákból 1 A csővel csúcsokat készítek a tortakarika megrajzolt formáját kitöltve sütőpapírra, majd 100 fokon 1 órát hőlégkeverésen, utána 70 fokon 1 órát szárítom. Hagyom a sütőben kihűlni.

 Végül óvatosan leemelem a sütőpapírról és a pite tetejére helyezem.


Ha tetszett a recept, kövess Facebook-on és Instagram-on.

Megjegyzések