Amerikából származó édesség, ami igazából maradék piskóta
felhasználására találtak ki. Magyar változatban kókuszgolyó. Kis vajas krémmel
összegyúrják a morzsát, csokiba forgatják. Nagyon trendi lett az elmúlt pár
éveben, sok színes gyönggyel, cukorkával díszíthető. Szerintem kiváló parti falatkák.
Én kekszmorzsával készítem, de természetesen kimaradt
piskóta morzsával is elkészíthető.
3 félét készítettem, kókuszost, zserbósat és gesztenyéset.
Én nem a maradék felhasználásra törekedtem, hanem, hogy valami finomat
alkossak.
A receptek tej- tojás-, szója, cukor- és gluténmentesen is
elkészíthetők, vegan.
Kókuszos
25 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest), én Lidl vaníliás
kekszet vagy Gullónt használok
5 dkg kókuszreszelék
1 ek cukrozatlan kakaó
5 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
4-5 ek sárgabarack lekvár
1-2 ek méz vagy porcukor vagy ¼ édesítő
1 dl növényi tej, ha szükséges
Zserbós
10 dkg darált dió
25 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest)
5 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
4-5 ek sárgabarack lekvár
1-2 ek méz vagy porcukor vagy ¼ édesítő
1 dl növényi tej, ha szükséges
Gesztenyés
25 dkg gesztenyepüré kiolvasztva (ha cukormentes, akkor több
édesítő szükséges bele)
10 dkg kekszmorzsa (ha szükséges mentest)
5 dkg vaj/tejmentes margarin
pici rumaroma (bátraknak rum)
meggy a közepébe
2-3 ek meggylé(befőttlé)
Díszítéshez:
adagonként 15-20dkg csoki, ez lehet ét, tej, vagy fehér(mentesen
is kaphatók)
Ha nagyon kreatív szeretnék lenni a fehércsoki gél
ételfestékkel színezhető.
Dió, kókusz, ehető gyöngy, cukorkák a szóráshoz.
Az elkészítés mindegyiknek azonos, az összes hozzávalót
összegyúrom, a végére hagyom a folyadékot, nem minden keksz egyformán veszi
fel, így nem biztos, hogy az egész szükséges. Amikor összeállt a tészta, kis
diónyi gombócokat formázok belőlük. Ha van sütinyalóka készítőnk, akkor abba
érdemes helyezni, így szép kerek marad az alja és középre kerül a pálcika. Ha
nincs, akkor tálcára sorakoztatom a golyókat.
Felolvasztok kb 5 dkg csokit (mikróban 4x1 perc alatt
kevergetve, vagy gőz fölött alacsony lángon). A nyalóka pálcika végét
belemártom a csokiba és beleszúrom a gombócba. Minimum 1 órára a hűtőbe teszem.
Ilyenkor a csoki is megköt, így a pálcikáról nem esik le a gombóc és a margarin
is teszi a dolgát, megköti a gombócokat.
A maradék csokit is felmelegítem és óvatosan beleforgatom a lehűlt
gombócokat, majd rácson hagyom lecsöpögni a felesleget (alá sütőpapírt teszek,
így kevesebbet kell takarítani). Ha nincs rács, jó egy sütőpapír is, de akkor
kis talpacskáik lesznek. Amíg nem köt meg a csoki gyönggyel, cukorkákkal,
dióval, kókusszal díszítem. Újra hűtőbe kerül minimum 1 órára és fogyasztható
is.
Tipp:
Ha szép fényes csoki kérget szeretnék, akkor kb 10 kg csokihoz
1,5 ek olajat keverek, így hamarabb szilárdul, roppanósabb és fényesebb.
Sütinyalóka pálcikát cukrász kellékes boltban, vagy konyhai
felszerelésesboltban is be lehet szerezni. Ha nem sikerül, akkor hurkapálcika
vagy saslik pálcika is megfelelő lehet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése