Hozzávalók: 18-20
cm torta forma
Tészta: két piskótát sütök külön, egy simát és egy
kakaósat
35 dkg liszt (gm: felel rizsliszt, fele Penny vagy Schar Mix
C liszt)
16 dkg cukor
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
2 ek almaecet
1 dl olaj
3-4 dl víz
A második piskótát a felső recept
alapján késztem, csak 2 ek kakaóport teszek bele, és egyben sütöm ki. Ez lesz a
töltelék.
A száraz és nedves hozzávalókat
külön edényben összekeverem, majd összevegyítem kézi habverővel. A nedves
hozzávalókat óvatosan adagolom, mert különböző lisztek másképp veszik fel a
folyadékot. A sütőt 160 fokra előmelegítem, majd barna sütőpapírral kibélelem a
tortaforma alját. Egyben 1 óra a sütési idő, azonban ha 2 részre szedem szebb
lapokat érek el, úgy 2x30 perc, de tűpróbával ellenőrzöm. Hagyom kihűlni, majd
ha egyben sütöttem 2 lapra vágom.
Ha a kakaós piskóta is kihűlt,
akkor szintén 2 lapra vágom, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra lapokat.
Szirup:
20 dkg cukor
1,5 dl
1 ek rumaroma vagy 0,8 dl rum
A szirupot elkészítem a fenti
alapanyagokból, a rum kivételével. Összeöntöm és a tűzhelyen felfőzöm a
hozzáalókat, amíg elkezd sűrűsödni. Két ujjunk között a szirup nehezen szakad
szét, akkor készen van. Vigyázat, forró! Miután kicsit hűlt a szirup,
belekeverem a rumot, vagy az aromát.
20 dkg baracklekvár
Betöltöm a tortát:
A fehér tészta tetejét alulra
teszem a tortakartonra, és visszarakom rá a torta formát. Alaposan megkenem a
baracklekvár 1/3-ával. A kakaós piskóta felszeletelt egyik lapjának csíkjait belemártom
a szirupba, kicsit kinyomkodom és a baracklekváros rétegre teszem. Szépen
visszarendezem a csíkokat, egyenletes tölteléket kapjak. Jöhet ismét a
baracklekvár 1/3-ad része. Utána ismét a beáztatott kakaós piskóták következnek.
Rá az utolsó baracklekvár réteg, majd a fehér tészta.
Alaposan lenyomkodom a torta tetejét
és 1 órára hűtőbe teszem. Később éles késsel körbe vágom a forma mellett és
leemelem róla.
Én most olvasztott csoki és vaj/margarin keverékével és
fondanttal burkoltam.
A fondant a nyútható burkolóanyag, amivel beborítom a
tortát.
A fondan a puncstortát díszíti, cukorszirup magas hőfokon
forralva, kihűtve, forgatva, pihentetve majd színezve kerül a tortára. Nem
egyszerű elkészíteni, sok buktatója van.
Ha tetszett a recept kövess Facebook-on vagy Instagram-on.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése