Puncstorta tej-, tojás-, szója-, és gluténmentesen

 



Hozzávalók: 18-20 cm torta forma

Tészta: két piskótát sütök külön, egy simát és egy kakaósat

35 dkg liszt (gm: felel rizsliszt, fele Penny vagy Schar Mix C liszt)

16 dkg cukor

1 csomag sütőpor

késhegynyi szódabikarbóna

csipet só

2 ek almaecet

1 dl olaj

3-4 dl víz

 

A második piskótát a felső recept alapján késztem, csak 2 ek kakaóport teszek bele, és egyben sütöm ki. Ez lesz a töltelék.

 

A száraz és nedves hozzávalókat külön edényben összekeverem, majd összevegyítem kézi habverővel. A nedves hozzávalókat óvatosan adagolom, mert különböző lisztek másképp veszik fel a folyadékot. A sütőt 160 fokra előmelegítem, majd barna sütőpapírral kibélelem a tortaforma alját. Egyben 1 óra a sütési idő, azonban ha 2 részre szedem szebb lapokat érek el, úgy 2x30 perc, de tűpróbával ellenőrzöm. Hagyom kihűlni, majd ha egyben sütöttem 2 lapra vágom.

Ha a kakaós piskóta is kihűlt, akkor szintén 2 lapra vágom, majd kb 2 ujjnyi vastag csíkokra  lapokat.

 

Szirup:

20 dkg cukor

1,5 dl

1 ek rumaroma vagy 0,8 dl rum

 

A szirupot elkészítem a fenti alapanyagokból, a rum kivételével. Összeöntöm és a tűzhelyen felfőzöm a hozzáalókat, amíg elkezd sűrűsödni. Két ujjunk között a szirup nehezen szakad szét, akkor készen van. Vigyázat, forró! Miután kicsit hűlt a szirup, belekeverem a rumot, vagy az aromát.

 

20 dkg baracklekvár

 

Betöltöm a tortát:

A fehér tészta tetejét alulra teszem a tortakartonra, és visszarakom rá a torta formát. Alaposan megkenem a baracklekvár 1/3-ával. A kakaós piskóta felszeletelt egyik lapjának csíkjait belemártom a szirupba, kicsit kinyomkodom és a baracklekváros rétegre teszem. Szépen visszarendezem a csíkokat, egyenletes tölteléket kapjak. Jöhet ismét a baracklekvár 1/3-ad része. Utána ismét a beáztatott kakaós piskóták következnek. Rá az utolsó baracklekvár réteg, majd a fehér tészta.

Alaposan lenyomkodom a torta tetejét és 1 órára hűtőbe teszem. Később éles késsel körbe vágom a forma mellett és leemelem róla.

 

Én most olvasztott csoki és vaj/margarin keverékével és fondanttal burkoltam.

 

 

A fondant a nyútható burkolóanyag, amivel beborítom a tortát.

A fondan a puncstortát díszíti, cukorszirup magas hőfokon forralva, kihűtve, forgatva, pihentetve majd színezve kerül a tortára. Nem egyszerű elkészíteni, sok buktatója van.

 

Ha tetszett a recept kövess Facebook-on vagy Instagram-on.


Megjegyzések