Bevásárolni voltam, és megláttam
egy cuki, csajos, rózsaszín szilikon piteformát. Persze nem tudtam a boltban
hagyni, így jött velem haza. Azonnal el is mosogattam, már csak az volt a
kérdés, mit lehet benne sütni. Korábban láttam egy fordított pite képét valahol,
így fordított szilvás pite készült. A receptet pedig improvizáltam hozzá. Mivel
nem szeretem a csak tészta és gyümölcs sütiket (túl száraz), így egy vaníliás
réteg került a kettő közé. Lehet, legközelebb dupla adagot teszek, minél
krémesebb legyen. Így is isteni, könnyen és gyorsan elkészíthető, a sütéssel
együtt 45 perc alatt. Igazi őszi sütemény tej-, tojás-, szója-, és
gluténmentesen. Cukor viszont van benne bőven. Most szilvából készült, de
körtével, barackkal, almával is el tudom képzelni a pitét.
Fordított pite: 24 cm-es kerek szilikonformát használtam
Gyümölcsös réteg:
70 dkg szilva/körte/alma
Vaj /növényi margarin
(Liga/Vénusz)
3 ek barnacukor
fél tk fahéj
fél mk szegfűszeg
Pudingos réteg:
1 csomag vanília pudig
3 ek barnacukor
5 dl növényi tej
Tészta:
15 dkg zabpehelyliszt (gm)
15 dkg mandulaliszt
20 dkg vaj/növényi margarin
10 dkg porcukor (akár barna)
fél tk fahéj
Elkészítés:
Gyümölcsös réteg:
Megmosom, kimagozom és 8 részre
vágom a szilvákat, rászórom a fűszereket és 1 ek barnacukrot, összeforgatom.
Szilikon formát használok, körbe kenem margarinnal és 2 ek barnacukrot
szétszórok azalján. Erre ráhalmozom a szilvákat.
Pudingos réteg:
A pudingport csomómentesre
keverem a növényi tejjel és a cukorral, majd a tűzhelyen felfőzöm. Még forrón
ráöntöm a szilára, elsimítom.
Tészta:
Az összes hozzávalók kézzel, késes
aprítóval, vagy vajkrém keverő lapáttal összedolgozom. Nekem nem kellett hozzá
plusz folyadék, szépen összeállt a kezem melegétől. A forma méretével megegyező
kör alakúra nyújtom és a sodrófa vagy szilikonlap segítségével ráteszem.
Villával pár helyen megszurkálom a tetejét. 180 fokos sütőben 30 perc alatt
készre sütöm. Amikor már nem annyira forró, tányér segítségével a talpára
fordítom, de a formát csak már akkor vettem le, miután langyos volt. (féltem,
hogy forrón szétesik).
Vanília fagyival, vagy tejszínnel
is lehet fogyasztani, de szerintem önmagában is megállja a helyét.
Ha tetszett a recept, kövesd
bejegyzéseimet Facebook-on és Instagram-on.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése