Sütipecsétes fűszeres keksz tej-, tojás- és cukormentes is


Nálunk nagyon nagy kedvenc ez a keksz, mindig az évszaknak megfelelő fűszerezéssel készítem, vag amit találok itthon. Minden évben az oviban tartanak adventi családi délutánt, ahova szülők és a tesók is hivatalosak. Mive a lányom ételallergiás, így én mindig viszek neki külön nasit, hiszen a többi gyerkőcöt is megvendégeli az ovi. Első alkalom után akkora kedvenc lett ez a keksz, hogy utána minden évben készítettem, és természetesen dupla adagot, hogy mindenkinek jusson. Persze üres tállal térünk haza, ami a legnagyobb elismerés számomra. Igyekszem fiús és lányos kiszúrókat is beszerezni, hogy mindenki kedvét lelje a formákban. 

Tej-, tojás-, és cukormentes a keksz recept.

Hozzávalók: kb 4 tepsivel készül

50 dkg liszt

32 dkg vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)

24 dkg porcukor (6 dkg 1/4 édesítő)

(2 db tojás, akinél mehet, én kihagyom)

Fűszerek:       -1 citrom leve és héja, késhegynyi őrölt vanília 

vagy

                       -1,5tk fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 narancs reszelt héja és leve amennyit felvesz

 

 Elkészítés:

A margarint elmorzsolom a liszttel, majd mehetnek bele a fűszerek és a gyümölcs leve. Én géppel készítem, így a margarin annyira nem olvad fel. 1 órára hűtőbe teszem becsomagolva. Ilyenkor visszadermed a margarin és könnyebb lesz formázni. Ha nincs időm, akkor akár a fagyasztóba is beteszem rövid időre, de akkor sincs baja, ha egy esetét, vagy többet a hűtőben pihen.

Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtom, és bármilyen formájú szaggatóval kekszeket készítek. Mivel nincs a tésztában sem sütőpor, sem szódabikarbóna, így kiváló sütipecsételéshez. Tartja a mintát, bármilyen mintázóval. Ebből az adagból jó 4 tepsi keksz készül. Sütőpapírral fedett tepsiben 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha nem barnul meg. Frissen kivéve a sütőből még nyersnek tűnhet, de ahogy hűl, úgy szilárdul.

Miután kihűlt, átteszem dobozba és napokig ropogtatjuk, már ha nem fogy el 1 nap alatt.

 

Megjegyzések