Ebben a tortába se tej, tojás, glutén és cukor sincs. Egyedül
a fondantban van cukor, viszont glutén nincs. Fekete-erdő torta készült meggy
zselével és két féle krémmel. Nagy kihívás ennyire mindentől mentes tortát
készíteni. A hagyományos ízeket és állagokat próbálok elérni, kis
kompromisszumok azonban szükséges kötni. A gluténmentes lisztnek sose lesz
búzaliszt íze. A tojás mentes piskóta sose lesz annyira könnyed, levegős. De
azon vagyok, hogy a legjobb állagokat/ízeket elérjem. Most is változtattam,
almaecet került a tésztába és adott egy könnyedséget neki.
Hozzávaló: 18-20 cm torta forma
Tészta:
35 dkg liszt (gm: 12,5 dkg rizsliszt és 12,5 dkg Schar Mix
C)
2 ek cukrozatlan kakaópor
16 dkg cukor vagy 4 dkg ¼ édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
1 dl olaj
4 dl víz
2 ek almaecet
A sütőt előmelegítem 160 fokra, közben elkészítem a tésztát.
A száraz és nedves hozzávalókat összekeverem majd összevegyítem. Változó mennyi
nedvességet vesz fel a tészta, fokozatosan keverem hozzá. Muffin állagú tésztát
kapok. Alul sütőpapírral bélelt tepsiben kisütöm. A legszebb lapok akkor
lesznek, ha 3 részletben, így 3xkb 30 perc. Egyben kb 1 óra, tűpróbával
ellenőrzöm. Hagyom kihűlni, majd 3 lapra vágom, ha szükséges.
Krém:
4 dl lehűtött habtejszín (Schalagfix/kék cukormentes/ vagy
Meggle decor vegan)
(2 habfixáló)
1 tábla étcsokoládé (mentes)
¼ édesítő
30 dkg meggy (friss vagy kopót)
1 kis zacskó zselatin
Két féle krémet készítek, egy csokisat és egy simát. A
tejszínt elfelezem, az egyiket felmelegítem (ne forrjon) és belekeverem a
csokit, amíg elolvad. Ha cukormentes tejszínt használok, akkor édesítem, ha
cukros, akkor nem szoktam, de ízlés kérdése. Ennek a krémnek kb 4 órát a
hűtőben kell dermedni. Én előző éjszaka el szoktam készíteni, és reggel
használom fel.
Felverem a krémeket külön, csak a sima tejszínt és külön a
csokis tejszínt. Schlagix-hez habfixálót használok, Meggléhez nem szükségs.
A meggyet felfőzöm és pürésítem, ha kell édesítem, de
szerintem a savanykás íz passzol a krémhez. Majd 1 zacskó zselatinnal még picit
melegítem, nem forralom. Hagyom hűlni, amikor látom, hogy sűrűsödik,
összeállítom a tortát.
Visszateszek a tortakarikába 1 tésztalapot, megkenem a
meggyzselé felével, rákenem a csokis krémet. Mehet a következő tészta, rá a meggyzselé,
és végül a tejszínes krém, és az utolsó tészta.
1-2 órát hűtöm, majd éles késsel körbe vágom szorosan a
karika mellet, és leemelem róla.
Díszítés:
Fondant alá étcsoki és margarin keveréke kerül. Ez a recept
egy fb csoportból való.
10 dkg étcsokit mikróba felolvasztok 4x 1 perc alatt.
15-20 dkg szobahőmérsékletű vajat/margarint(Liga, Venusz)
apránként belekeverek. Habosítom. 2x körbe kenem a tortát a krémmel, a hűtőben
keményre dermed. Fondant burkolás előtt picit nedves ecsettel körbe kenem, hogy
tapadjon rá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése