A cukorcsipke kivitelezésével voltak eddig gondjaim. A
boltban kaphatók tartalmaznak általában tojás származékot, ami nekünk kiesik. A
legtöbb interneten elérhető recept szintén tojásfehérje az alapja. Nagyon
megörültem, amikor egy cukrász csoportban hosszas keresés után találtam meg a
receptet. Tej-, tojás-, és gluténmentes a recept.
Szilikon csipkeformák webshoopban, cukrász boltokban
beszerezhetők, én Kínából rendeltem.
Hozzávalók:
10 g zselatin
5 ek hideg víz
1,5 ek porcukor
1,5 ek keményítő (kukorica)
A zselatint beáztatom hideg vízbe, ha fehéret szeretnék,
akkor titániumot teszek bele, ha színeset, akkor pici ételfestéket.
Amikor a zselatin megduzzad, belekeverem a porcukrot és a
keményítőt. Mikróba teszem, és melegítem, csak rövid időre, inkább többször,
nehogy túlforraljam. Tejszerű állagot kapok.
Melegen gyorsan a szilikonra öntöm, gyorsan lehúzom a
felesleget. Miután picit megdermed nedves szivaccsal letörlöm a felesleget,
mert különben pókhálós lesz.
Következő használat előtt újra melegítem, mert gyorsan köt,
ha szükséges pár csepp vizet keverek hozzá.
Nekem 8-10 óra kellett szobahőmérsékleten, hogy szépen le
tudjam szedni. Majd kipróbálom sütőben, télen radiátoron. Reggel megcsináltam,
délután leszedtem. Azután a következőt este csináltam meg és reggel szedtem le.
Pár nap alatt keményre dermed, így használat előtt érdemes zacskózni.
A friss csipkének gumi szerű állaga van, de szépen vágható
ollóval. Picit nedves ecsettel tettem fel a fondantra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése