Tegnap ismét kiflit sütöttem, de most kicseréltem a lisztet
teljes kiőrlésűre. Mivel 100%-ban, így féltem, hogy nem lesz puha és nem fog
szépen megkelni. Azonban a csodafegyver a búzasikér segített. Negyed kilónként
4 dkg-ot érdemes zabpehelylisztbe, vagy teljes kiőrlésű lisztbe tenni, mivel
magas a rost tartalmuk és alacsonyabb a fehérje tartalmuk. Ezen segít a
búzasikér, aminek köszönhetően ízletes kifli készült. A búzasikért bioboltban,
vagy sütőipari boltban lehet beszerezni, de én élelmiszerboltban is találtam
már. Érdemes kipróbálni több féle lisztből a receptet, arányokat variálva, ízlésünk
szerint. Ez a kifli tej-, tojásmetes, glutént tartalmaz.
Ha finom és puha pékárut szeretnénk, akkor szánjuk rá a időt, kelni kell hagyni, többször átdolgozni, formázni, pihentetni. A gyors receptek sosem adják meg azt az ízvilágot szerintem. Az ihletetk a streetkitchen oldal adta.
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg búzasikér
2,5 dkg élesztő
3 dkg cukor
1 csapott tk só
3 dkg puha vaj/tejmentes margarin (Liga, Vénusz)
3,5 dl tej (növényi)
1 dl langyos tejbe beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az
elmorzsolt élesztőt.
Addig kimérem a többi
hozzávalót, majd összeöntöm és 10 percig géppel dagasztom a tésztát. A liszt
minőségétől függően lehet több folyadékra is szükség lesz. Kelesztő edénybe
teszem, vagy letakarom és 40-50 percig a duplájára kelesztem.
Átgyúrom a tésztát, és 10 gombócot formázok belőlük, letakarom
és ismét 10-15 percig pihentetem.
Picit olajos felületen háromszög alakúra próbálom nyújtani,
nagyon vékonyra, és a szélesebb felétől feltekerem a háromszög csúcsáig.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. A tészta vége a feltekerésnél alulra
essen, különben sütés közben szétnyílhat a kifli. 5 darabot tettem egy tepsire,
hogy legyen elég helyük még növekedni. Ismét 30 percig pihentetem, majd növényi
tejjel lekenem. Az egyik tepsiben megsóztam a kiflik tetejét.
230 fokos előmelegített sütőben 13 perc alatt aranybarnára
sütöm. A két tepsit nem tettem be egyszerre a sütőbe, mert ami alulra kerül nem
lesz olyan szép, egymás után sütöttem ki őket. Ropogós lesz a héja, ha a sütő
aljába egy tepsibe vizet teszek, így gőz képződik, mire eléri a kellő hőfokot a
sütő.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése