Kedvenc nyári desszertünk a gyümölcskrémes. Ebből is ahány
ház, annyi recept, azonban a tojás igen fontos alapanyag benne. Én ezt most
megpróbáltam mással helyettesíteni, a család egybehangzóan szereti így is. A
tésztából nagyobb adagot készítettem, a
képen látszik is, hogy vastag lett. De a receptben már kevesebb mennyiséget
írok, szerintem így még jobb, hiszen nem sok tésztát, hanem sok krémet szeretnénk
enni.
A recept tej-, tojás-, cukor- és gulténmentes verzióban is
elkészíthető.
Tavasztól őszig készítek gyümölcskrémest, mindig az aktuális
gyümölcsből, ez lehet eper, málna, barack, szőlő, stb.
Hozzávalók: 1 nagy gáztepsihez
Tészta:
40 dkg liszt (gm Schar Mix C)
20 dkg cukor (5 dkg ¼ édesítő)
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
1 dl olaj
2-3 dl víz
2 dl növényi tejszín (ha nincs akkor növényi tej)
késhegynyi vanília őrlemény (elhagyható)
80 dkg friss tisztított eper vagy más idény gyümölcs
Krém:
4 csomag vanília puding (Dr. Oetker, Haas)
késhegynyi őrölt vanília/ mag / aroma
1 l növényi tej
1,5 dl víz
5 ek cukor (1 nagyon púpos ek ¼ édesítő)
2,5 dl növényi habtejszín (Meggle creme decor )
Először elkészítem a tésztát a szokásos módon. A száraz és
nedves hozzávalókat külön összekeverem, majd összevegyítem. A folyadékból
lehet többet vesz fel a liszt, ezt vízzel vagy növényi tejjel tudjuk pótolni. Kézi
habverővel összedolgozom, gáztepsit sütőpapírral kibélelem és beleöntöm. 160
fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.
Az epret megmosom, megtisztítom, és félbe vágom, majd a kihűlt
tésztára helyezem.
Elkészítem a krémet: a pudingport a cukorral vaníliával,
tejjel és vízzel felfőzöm sűrűre. Hideg vízfürdőbe állítom és langyosra/
kézmelegre hűtöm folyamatos kevergetés mellet.
Közben kemény habbá verem a tejszínt és óvatosan összeforgatom
a két krémet. Én nem szeretem túl édesen, de mindenképp kóstoljuk meg, itt még
porcukorral édesíthető.
Amig még langyos, elsimítom az eper tetején a krémet és hűtőbe
teszem dermedni. Nekem egy egész estét pihent fogyasztás előtt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése