A zserbó nálunk egy tipikus ünnepi süti, mindig Anyukám
készíti, nekem ez volt az első, de az ő receptjét használtam (persze veganosítva). Most sajnos nem
együtt ünnepeljük a húsvétot, így férjem kérésére elkészítettem én. Nem is tudom
eddig miért nem csináltam, mert nagyon könnyű és gyors. A sok lapos sütiket nem
szeretem, mert időigényes kinyújtani, egyesével kisütni. De ezt csak
összeállítottam és egyben sütöttem, egyáltalán nem nehéz.
Hozzávalók:
Tészta
40 dkg liszt
20 dkg vaj/tejmentes margarin (Vénusz/Liga)
5 dkg porcukor (édesítő)
1 dl tej (növényi)
1 dkg élesztő + csipet cukor
fél zacskó sütőpor
(1 tojás) én kihagytam
Töltelék
20 dkg darált dió
15 dkg cukor (édesítő)
30 dkg házi sűrű baracklekvár
Máz:
12 dkg étcsokoládé
3 ek olaj
Langyos tejben felfuttatom az élesztőt a pici cukorral,
addig kimérem a hozzávalókat. Összegyúrom a hozzávalókat és 3 részre osztom. Ha
nagyon lágy a tészta, akkor érdemes hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen a
margarin.
Kinyújtom az első gombócot négyzet alakúra, amekkora a
gáztepsi. Sütőpapírt teszek alá, majd mehet a tészta. Megkenem a baracklekvár
felével, majd a diót és a cukrot összekeverem és a felét rászórom a lekvárra. Ezt
a folyamatot még egyszer ismétlem, majd a tetejére a harmadik kinyújtott tészta
kerül.
Én szeretem, ha vastagabb a tészta, így hagytam 1-2 órát
kelni. De akár azonnal süthető is.
180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm, ha a teteje szép
aranysárga, akkor készen van.
Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
A csokoládét mikróban percenként keverve felolvasztom (vagy
gőz fölött), összekeverem az olajjal. A zserbót megfordítom, hogy a teteje az
alja legyen, így szép egyenletes felületet kapok a csoki alapjának. Ráöntöm az
olajos csokoládét és óvatosan eloszlatom rajta, hogy mindenhol befedje.
Hűtőbe teszem, és a csokoládé keményre dermed. Forró vízben
melegített, szárazra törölt késsel szép szeletek vágok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése