Régóta ki akartam próbálni, hogy a túrót hogyan tudom
helyettesíteni kölessel. Nehezen szántam rá magam, nem gondoltam, hogy annyira
hasonlít a túróhoz, krémes és ízletes lesz. Nekem pozitív csalódás volt
teljesen. Ki fogom próbálni süteményekben, margarinnal és főzött krémmel hogyan
viselkedik, milyen az íze, de szerintem krémnek is jó lehet tortába.
Akkor nézzük a kölesgombócot. Akinek a glutén probléma,
biztonságos gyártótól vegyen kölest és zsemlemorzsát, így mindenmentesen is el tudja
készíteni.
Hozzávalók:
2 dl köles
víz
pici só
1 dl tej (növényi)
3 ek cukor (1 csapott ek ¼ édesítő)
1 citrom héja és leve (nagy citromnál a lé fele is elég
lehet)
1 kupak vanília aroma/ mk vanília őrlemény
1 kupak vanília aroma/ mk vanília őrlemény
Morzsa:
Zsemlemorzsa (gm mentes)/ Apróbb szemű zabpehely
olaj/kókuszzsír
Tálalás:
1 Cream Vega „tejföl” + édesítő, lekvár, fahéj, ki mivel
szereti. De szerintem önmegában is elég ízletes.
Elkészítés
3 dl vizet egy edényben felteszek tűzhelyre melegedni,
amikor felforr beleöntöm a kölest, és kevergetve puhára főzöm. Ha elfogyott a
víz közben, pótlom, mintha rizottó rizst készítenék. 15 perc biztos, mire
megpuhul. Ha megpuhult, és elfőtte a vizet, beleteszem a sót, cukrot, vaníliát, citrom
levét és héját végül a tejet és sűrű krémessé főzőm. Ez ismét időt vesz
igénybe, kevergetem, nehogy lekapjon az edényben. Akkor jó, amikor krémes, a
fakanálról alig akar leesni. Kóstoljuk meg, ízlésünk szerint még módosíthatjuk
édesebbre, savanyúbbra.
Átteszem egy nagy tányérra, kicsit szétterítem, hogy hűljön
és dermedjen. Megvárom, amíg kézmelegre hűl és nedves kézzel gomócokat
formázok, 15 db készült belőle.
Olajon megpirítom a zsemlemorzsát/zabpehelyt és megforgalom benne a gombócokat, szépen rátapad.
Anyukám a túrógombócot mindig cukros teavajjal öntötte le,
de szerintem ez margarinnal nem olyan finom, így vega tejfölt kevertem össze
édesítővel, de csak fahéjjal is nagyon finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése