Ismét egy családi recept, így fontos számomra, hogy megmaradjon. Nagyon finom, puha a tésztája, nem szívja meg magát olajjal. Nehezen állok neki elkészíteni, nem szeretem, amikor 2 napig olaj szag van a konyhában, de megéri.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya (2 kisebb)
2,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz/növényi tej
csipet cukor
csipet só
olaj/kókuszzsír
A burgonyát megfőzőm, majd kihűtöm és burgonya nyomón átnyomom
vagy villával széttöröm. A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral.
Kimérem az a többi alapanyagot, majd összekeverek mindent.
Kelesztő edénybe teszem és magára hagyom lefedve 30-40
percig. Lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagságúra nyújtom. Nagyobb
bögrével (fél literes) kerek formákat szaggatok, és ismét 15-20 percre magára hagyom,
konyharuhával lefedem. Az olajat felforrósítom, a kezemmel tovább húzom egészen
vékonyra a tésztákat, mielőtt a forró olajba teszem. Gyorsan sül, átfordítom a
másik oldalára is, papírtörlőn lecsepegtetem. Kedvünk szerinti feltéttel, vagy hagyományosan tejföllel és sajttal fogyaszthatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése