Lángos tej- és tojásmentesen



Ismét egy családi recept, így fontos számomra, hogy megmaradjon. Nagyon finom, puha a tésztája, nem szívja meg magát olajjal. Nehezen állok neki elkészíteni, nem szeretem, amikor 2 napig olaj szag van a konyhában, de megéri.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya (2 kisebb)
2,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz/növényi tej
csipet cukor
csipet só
olaj/kókuszzsír

sajt/Violife
tejföl/ Creme vega

A burgonyát megfőzőm, majd kihűtöm és burgonya nyomón átnyomom vagy villával széttöröm. A langyos vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral. Kimérem az a többi alapanyagot, majd összekeverek mindent.
Kelesztő edénybe teszem és magára hagyom lefedve 30-40 percig. Lisztezett deszkára borítom,  ujjnyi vastagságúra nyújtom. Nagyobb bögrével (fél literes) kerek formákat szaggatok, és ismét 15-20 percre magára hagyom, konyharuhával lefedem. Az olajat felforrósítom, a kezemmel tovább húzom egészen vékonyra a tésztákat, mielőtt a forró olajba teszem. Gyorsan sül, átfordítom a másik oldalára is, papírtörlőn lecsepegtetem. Kedvünk szerinti feltéttel,  vagy hagyományosan tejföllel és sajttal fogyaszthatjuk.


Megjegyzések