Szalagos fánk mentesen is



Kedvencünk a fánk, boltban már sajnos nem lehet kapni tej- és tojásmentes, így időnkét megsütöm. Nagyon könnyű a tésztája, természetesen frissen a legfinomabb. Ízlésünk szerint variálhatjuk, hogy mivel tálaljuk.



Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg vaj/ tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos víz/növényi tej

A lisztet, cukrot, sót és a puha(mikróban 30 mp vagy hamarabb kiveszem a hűtőből) margarint az edénybe teszem, rámorzsolom az élesztől, és a víz/tej kb 3/4-ét ráöntöm és elkezdem dagasztani. A liszt minőségétől függően nem biztos, hogy az egész vízre szükségem lesz, így az utolsó 0,5 dl-t adagolom hozzá. Ragadós tésztát kapok, nem válik el az edény falától teljesen. Minimum 10 percig, de a legjobb, ha 20 percig dagasztom.
Kelesztő edénybe teszem, és 50 percre magára hagyom.
Miután szépen megkelt a tészta, nekem kikelt az edényből, deszkára teszem, kinyújtom kb ujjnyi vastagra,  kiszaggatom (nálunk a legnagyobb pogácsa szaggató vált be, így nem túl nagyok a fánkok). 20-30 percre megint magukra hagyom őket.
Olajat melegítek, belenyomom az ujjamat a fánk közepébe határozottan, beleteszem a forró olajba, és lefedem. Mikor az egyik oldala megsült, megfordítom (már nem fedem le), így lesz szép szalagos a fánk.

Olvasztott csokival, porcukorral vagy lekvárral tálalom.




Megjegyzések