Kókuszgolyó, Kókusztekercs minden mentesen


Ma egy igazán retro süteménnyel jövök, mindenki szereti, van saját receptje, a neten is millió féle kering. Az alaprecept pár összetevőből áll, hogy a szocializmusban a háziasszony könnyen el tudta készíteni, de mégis a kókusz adott egy kis extrát.
Az alaprecept keksz, kókusz kakaó cukor és tej, a krém vaj és porcukor.
Természetesen szeretem, ha valami nem átlagos és unalmas, így az én receptem több hozzávalóból áll, de semmi nehezen beszerezhető nincs benne.
Mivel minden alapanyag variálható, így teljes mértékben tej-, tojás-, glutén- és cukormentesen is elkészíthető. Végső soron, pedig a fagyasztást is bírja.

A kókusztekercset és a golyót is ugyanabból a tésztából készítem, a tekercsbe krémet a golyóba pedig meggyet teszek. 2 nagy tekercs vagy egy nagy tálcányi golyó lesz belőle, akár felezhető az adag.
Akkor lássuk mi kell hozzá:

Tészta
50 dkg keksz (sima bolti/gluténmentes/cukormentes) -> késes aprítóban darálom, vagy daráltat veszek
2 púpos ek kakaópor (cukormentes)
10 dkg vaj (tejmentes margarin, Liga, Vénusz)
2 dl tej (növényi)
5 ek méz (1 ek 1/4 édesítő)
8-10 ek baracklekvár (cukormentes)
1 ek rum (elhagyható vagy aroma)
10 dkg kókuszreszelék

Krém:
2 dl tej (növényi)
4 ek liszt (keményítő/zabpehelyliszt)
25 dkg vaj (növényi margarin Vénusz/Liga)
20 dkg porcukor (5 dkg 1/4 édesítő)
5 dkg kókuszreszelék
1 csapott ek vanília aroma

1 üveg magozott meggybefőtt vagy friss meggy.

Szóráshoz/ hempergetéshez kókuszreszelék maximum 20 dkg.

Elkészítés:

Tekercs esetén a főzött krémmel kezdem, a lisztet/keményítőt/zabpehelylisztet a tejjel csomómentesre keverem. Azaz a lisztet az edénybe, kevés tej, kézi habverővel keverem, kevés tej, megint keverem és így tovább, amíg a tejet felveszi. Tűzhelyen felfőzőm, sűrű krém lesz belőle. Amikor kezd összeállni csomósnak tűnik, de nem kell pánikba esni, ha keverjük tovább szép krémet kapunk. Szobahőmérsékletűre hűtöm lefedve (hideg vízfürdőbe teszem, vagy a teraszra:)) . A vajat is kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen (vagy mikróban gyorsítok rajta, de óvatosan, nehogy elolvadjon).

A vajat a porcukorral, vaníliával és a kókuszreszelékkel kikeverem, majd az azonos hőmérsékletű krémmel összekeverem.

Ha golyót készítek a meggyet lecsepegtetem.

A tésztához a hozzávalókat kézzel összegyúrom, lehet, hogy pár kanál lekvárra még szükségem lesz. Kicsi ragadós lesz a masszánk, a kézmeleg hatására a vaj olvad, de miután elkészült hűtőbe teszem és visszadermed.

Két részre osztom a tésztát, 2 fehér sütőpapír között nyújtom ki, így sokkal könnyebben kezelhető, a munkapultot és a nyújtófát sem kell takarítani.
A  krém felével megtöltöm, a papír segítségével feltekerem, mint a szaloncukrot becsomagolom vele, elegyengetem óvatosan a krémet, így szép rudak készülnek, nem hasasok :) . Még egyszer ismétlem.
Egy estére a hűtőbe teszem, vagy minimum 4 órára. A tetejét kókuszreszelékkel megszórom.

Golyó készítésekor nagyobb teáskanálnyi tésztát kilapítok a tenyeremben és egy magozott meggyet teszek a közepébe, majd golyót formázok belőle, amíg az összes tészta el nem fogy.
Kókuszreszelékbe hempergetem meg őket, szintén a hűtőbe kerülnek dermedni.

Megjegyzések