Estére hoztam egy igazán finom, ropogós, pékség hangulatú
kakaóscsigát. Sajnos már sehol nem lehet kapni mentes csigát, így időnkét sütök
itthon. Több receptet kipróbáltam, nekem ez a kedvenc, nem hagyományos kelt
tészta, igazi ropogós, mégsem száraz,, ez a blundel tészta.
Időigényes, azonban nem a tényleges munka sok vele, hanem a
többszöri pihentetés.
Számomra a legjobb péksütemények Limara oldalán találhatók,
így az ő receptjeit használom veganosítva.
Hozzávalók:
30 dkg vaj/ tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
8 dkg liszt
50 dkg liszt
1 dl hideg víz
1,5 dl hideg tej (növényi)
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
1 tk só
Töltelék:
10 dkg olvasztott
vaj/tejmentes margarin
2 ek kakaópor
2 ev cukor
Késes robotgépben, vagy kézzel összedolgozom az első 2
hozzávalót: margarin és liszt. 2 cm magas téglalapot készítek belőle és
becsomagolom, hűtőbe teszem.
A többi hozzávalóból könnyen kezelhető tésztát dagasztok.
Nyújtófán nagyobb téglalapra alakúra nyújtom, mint a margarint, ami a hűtőben pihen,
ezt ráteszem és becsomagolom a tésztával.
90 fokban fordítom és kinyújtom
ujjnyi vastagra. Hajtogatok, a felső 1/3-ot a 2. 1/3-adra hajtom, majd az alsó
1/3-ot rá, így 3 réteg lesz egymáson.
90 fokkal elfordítom, ujjnyi vastagra
nyújtom. a két szélét a közepéig behajtom, majd félbehajtom.
Becsomagolom és a
hűtőben pihentetem 1 órát. Ezt a folyamatot (nyújtás és hajtogatás) még 2x ismétlem.
Utolsó hajtogatás után kinyújtom nagy téglalap alakúra,
vékony ujjnyira. A tészta állaga az idővel folyamatosan könnyebben kezelhető
lesz, mivel az élesztő dolgozik és a margarin elkeveredik, azonban kell izommunka.
A töltelékhez szükséges olvasztott margarinnal megkenem a
tésztát, rászórom a kakaóport és a cukrot,
a maradék margarint szétoszlatom.
Feltekerem és éles késsel ujjnyi vastag
szeleteket vágok, barna sütőpapiros tepsire helyezem.
Bekapcsolom a sütőt 200
fokra, ezen 5 percig sütöm, majd 170 fokon 20 percig, az utolsó 5 percben
ellenőrzöm.
Porcukorral megszórva fogyasztható, kb 25 db lesz belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése