Kakaóscsiga mentesen is



Estére hoztam egy igazán finom, ropogós, pékség hangulatú kakaóscsigát. Sajnos már sehol nem lehet kapni mentes csigát, így időnkét sütök itthon. Több receptet kipróbáltam,  nekem ez a kedvenc, nem hagyományos kelt tészta, igazi ropogós, mégsem száraz,, ez a blundel tészta.
Időigényes, azonban nem a tényleges munka sok vele, hanem a többszöri pihentetés.
Számomra a legjobb péksütemények Limara oldalán találhatók, így az ő receptjeit használom veganosítva.



Hozzávalók:
30 dkg vaj/ tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
8 dkg liszt
50 dkg liszt
1 dl hideg víz
1,5 dl hideg tej (növényi)
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
1 tk só

Töltelék:
10 dkg olvasztott vaj/tejmentes margarin
2 ek kakaópor
2 ev cukor


Késes robotgépben, vagy kézzel összedolgozom az első 2 hozzávalót: margarin és liszt. 2 cm magas téglalapot készítek belőle és becsomagolom, hűtőbe teszem.
A többi hozzávalóból könnyen kezelhető tésztát dagasztok. Nyújtófán nagyobb téglalapra alakúra nyújtom, mint a margarint, ami a hűtőben pihen, ezt ráteszem és becsomagolom a tésztával.  

90 fokban fordítom és kinyújtom ujjnyi vastagra. Hajtogatok, a felső 1/3-ot a 2. 1/3-adra hajtom, majd az alsó 1/3-ot rá, így 3 réteg lesz egymáson. 

90 fokkal elfordítom, ujjnyi vastagra nyújtom. a két szélét a közepéig behajtom, majd félbehajtom. 


Becsomagolom és a hűtőben pihentetem 1 órát. Ezt a folyamatot (nyújtás és hajtogatás) még 2x ismétlem.
Utolsó hajtogatás után kinyújtom nagy téglalap alakúra, vékony ujjnyira. A tészta állaga az idővel folyamatosan könnyebben kezelhető lesz, mivel az élesztő dolgozik és a margarin elkeveredik, azonban kell izommunka.

A töltelékhez szükséges olvasztott margarinnal megkenem a tésztát, rászórom a kakaóport és a cukrot,  a maradék margarint szétoszlatom.

 Feltekerem és éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágok, barna sütőpapiros tepsire helyezem. 


Bekapcsolom a sütőt 200 fokra, ezen 5 percig sütöm, majd 170 fokon 20 percig, az utolsó 5 percben ellenőrzöm.
Porcukorral megszórva fogyasztható, kb 25 db lesz belőle.


Megjegyzések