Duplacsokis muffin mentesen is




Gyors, könnyű, belül puha kívül kicsit ropogós muffin nagy családi kedvenc. Ha lányom szülinapra megy tortaszelet helyett inkább ezt szokta vinni magával (az ünnepelt tortájából ételallergia miatt nem ehet). Sokszor az elkészítésben is segít, csak kavarunk, öntünk, kavarunk, adagolunk és kész.

Hozzávalók:
25 dkg liszt (gluténmentes esetén 12,5 dkg rizsliszt+12,5 dkg sütemény liszt keverék) 
1 csomag sütőpor
fél tk szódabikarbóna
18 dkg cukor (4,5 dkg 1/4 édesítő)
2 ek cukrozatlan kakaópor
15 dkg étcsoki (tejmentes/cukormentes) pasztilla vagy késsel apróra vágom

2,5 dl tej (növényi)
1 dl étolaj
1 tk vanília kivonat

(1 tojás), vegan esetén kihagyom



A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Egy keverőtálba mérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. Mérőedényben kimérem a nedves hozzávalókat. (Nem vegan: a tojást beleütöm és kézi habverővel elkeverem benne.) A száraz hozzávalókhoz hozzáöntöm a nedveseket, kézi habverővel keverem, ha a tojás hiánya miatt nagyon sűrű kicsi növényi tejjel vagy vízzel elérjük a muffin tésztaállagot.
Én szilikonos muffin formába papírt teszek, az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Praktikus tanács: Amikor a sütőből kivettem a kész muffinokat, akkor még forrón tálcára teszem a muffinpapír segítségével vagy kiborítom óvatosan, hogy egyenletesen hűl jön ki. Ha a szilikonos muffin formában hűl ki, akkor a papírról nehezen fog leválni a sütemény.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése