Amerikai palacsinta (mentesen is)



Minden reggel nehéz kitalálni mit egyenek a gyerekek, próbálok egy kis változatosságot vinni a hétköznapokba. Hamar elkészül, egyedül a sütés picit időigényesebb, de ha nagy serpenyőnk van akár 4-et is tudunk sütni egyszerre. Kb 15 db készül ezekből az adagokból.


Eredeti recept
Hozzávalók:
1,5 dl tej
2 db tojás + 1 db tojásfehérje
4 dkg olvasztott vaj
1 ek juharszirup
2 ek méz vagy porcukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só

A tojásfehérje kivételével a nedves és száraz hozzávalókat külön összekeverem majd majd vegyítem. A tészta sűrűbb, mint a hagyományos palacsintatészta. Sütés előtt a tojásfehérjét habbá verem és beleforgatom a tésztába. Közepes hőfokon száraz palacsinta sütőben kisütöm. Akkor fordítom meg, amikor sok buborék van a tetjén. A sütőportól jelentősen megemelkedik, így kb 1/3-ad merőkanállal teszek csak a sütőbe és a merőkanál hátával eloszlatom a tésztát.
Ízlés szerint juharsziruppal, csokival, lekvárral vagy tejszínhabbal tálalom.


Tej- és tojásmentes (és cukor):

20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 dkg olvasztott tejmentes margarin (Vénusz, Liga)
1 ek juharszirup
1 ek porcukor vagy méz  (cukormentesen 0,5 ek 1/4 édesítővel váltom ki őket)
csipet só
3 dl növényi tej

A nedves és száraz hozzávalókat külön összekeverem majd vegyítem kézi habverővel. Először csak kevés nedvességet öntök a lisztes keverékhez, majd lassan adagolom, hogy csomómentes legyen.
Közepes hőfokon kisütöm, 1/3-ad merőkanállal teszek a száraz palacsintasütőbe, majd a kanál hátával szétterítem, magarsa emelkedik. Ha már sok buborék képződött a felszínén, megfordítom.
Juharsziruppal, lekvárral, csokival vagy tejszínhabbal tálalom.








Megjegyzések